Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sağ, esnek ve hafif bir kuruluşda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak yerıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok koca miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile biryoğun spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en özen etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime hazır saymak mideindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada mideilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça usturuplu ve mideilebilir en kâmil bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken değişik bir zat bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir fehamet bulunduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmaslahatimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğmaslahattirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yeğin fehamet bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek averaj 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine müesses bu düzen sıcaklıktan hür olmadığı midein mukannen bir bugün içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca aşkın sıcaklık bileğmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri peylemek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile beraberinde yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en yeğin opsiyon olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem transfer hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Leave a comment